Oergondische boef, rode kool en knolselderij

Lunchgerecht voor 2 personen

Oergondische boeuf

Benodigdheden
Voor 2 personen

  • 400-500 g stoofvlees van haas, hert, ree of rund
  • 100 g champignons
  • 1 kleine winterwortel
  • 1 ui
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 4-5 el olijfolie
  • rode wijn
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 2-3 takjes rozemarijn
  • 2-3 takjes tijm
  • peper en zout

Snijd het vlees in blokjes. Snijd de ui fijn, de champignons in plakjes en de wortel in stukjes. Pel de teentjes knoflook. Verwarm de olijfolie in een braadpan en braad het vlees aan. Voeg de ui en de champignons toe en bak het geheel circa 10 minuten zachtjes. Voeg zoveel rode wijn toe dat het vlees net onder staat. Voeg de wortel, de teentjes knoflook, de laurierblaadjes en de takjes rozemarijn en tijm toe. Breng het geheel aan de kook en laat het afgedekt 3-4 uur zachtjes stoven. Breng het gerecht op smaak met peper en zout.

Rode kool

Benodigdheden
Voor 2 personen

  • 1 zachtzure appel
  • 300 g rode kool
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 1/2 tl kaneel
  • sap 1/2 citroen
  • peper en zout

Snijd de appel in grove stukken. Schaaf de rode kool dun. Breng de kool en de appel met een beetje water aan de kook. Voeg de kruiden toe en kook de kool 20-30 minuten zachtjes. Giet overtollig vocht af. Voeg het citroensap toe en breng de rode kool verder op smaak met wat zout.

Gebakken knolselderij

Benodigdheden
Voor 2 personen

  • 1 kleine knolselderij
  • olijfolie

Snijd de knolselderij in schijven en schil de knolselderij. Snijd de groente in blokjes. Bak de blokjes zachtjes in olijfolie een afgedekte pan. Haal na 10 minuten het deksel van de pan en bak de blokjes vervolgens bruin en gaar.

Variatie: schil 400-500 g bataat en snijd de knol in stukjes. Verwarm olijfolie in de koekenpan en bak de bataat zachtjes gaar. Knip of snijd wat rozemarijn fijn en strooi deze over de bataat.