Anti-lunchdip-tip

Ken je dat gevoel? Inzakken na de lunch? Je voelt ineens vermoeidheid opkomen, je concentratie is ver te zoeken, je hebt trek in iets lekkers terwijl je maag nog goed gevuld is.

Een dip na het eten kan komen doordat het verteren van je eten veel energie van je vraagt. Bovendien kan het zijn dat je bepaalde voedingsmiddelen niet goed verwerkt.

Het kan ook te maken hebben met een te sterk schommelende bloedsuikerspiegel.

In je bloed hoort een bepaalde hoeveelheid glucose te zitten. Dat is nodig om je lijf te voorzien van snelle energie. Als de suikerspiegel te laag dreigt te worden heb je nog een voorraadje opgeslagen in je lever en spieren. Als deze voorraad op is kan je nog vetten en eiwitten omzetten in suikers, maar beter is het om gewoon koolhydraten te eten. Maar niet te veel.

Het beste is om dan suikers en zetmeel te eten uit verse vruchten, zetmeelrijke groenten zoals bieten en pompoen en avocado, noten en zaden. De suikers uit deze voedingsmiddelen worden langzaam opgenomen in het bloed.

De alvleesklier maakt het hormoon insuline dat er voor zorgt dat de suikers naar alle cellen in je lijf gaan waar deze voor de energie nodig zijn. Zo zorgt insuline ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te veel schommelt.

Als je naar verhouding te veel snel opneembare suikers en zetmeel eet wordt de alvleesklier de hele dag aangezet tot het maken van insuline. Zo komt er de hele dag door insuline in het bloed. Je lichaamscellen raken hier te veel aan gewend en worden lui. De cellen nemen de suikers niet meer op. Het lijkt dan alsof je een lage bloedsuiker hebt. De bloedsuiker blijft echter te hoog en insuline gaat er dan voor zorgen dat het overschot aan suikers opgeslagen wordt in je buikvet. Insuline wil uiteindelijk dat je bloedsuiker weer op een gezond peil komt. Dit proces veroorzaakt vermoeidheid en je houdt steeds trek in eten.

Lunches met brood geven bij veel mensen een lunchdip. Experimenteer eens met een oergondische lunch! Een mooie soep, salade of warme maaltijd met veel groente, olijfolie, zaden, vis, ei of kip. Net als onze zuiderburen. Zo dichtbij vinden ze het heel normaal om zo te lunchen!

1 antwoord
  1. Mila van Beenen
    Mila van Beenen zegt:

    Ik heb uw boek gekocht,ik ben er zo blij mee.Het is een fantastisch boek goede informatie heel lekkere resepten.Mijn grootste probleem is afkicken van kaas en melk en brood.Ik moet van de Cardioloog 20 kg afvallen,dit is met dit boek een goede doelstelling.(ik ga binnen kort met vervroegd pensioen,na 36 jaar wisseldiensten gelopen te hebben).zal dit boek mij hier in steunen om te proberen een gezonde leefstijl te creëren. Met vriendelijke groet Mila van Beenen.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie