Het Concept
Waarom eten als oermens?
Waarom eten als oermens?
Puur natuur!
De oermens ontstond ongeveer 160.000 jaar geleden in het oosten van Afrika na evolutie van miljoenen jaren. Die verre voorouders aten wat de natuur hen te bieden had. Ze verzamelden noten en zaden, plukten fruit en bladeren, groeven wortels en knollen uit, raapten eieren en vingen vissen. Ze gingen op jacht op zoek naar wild. Zo genoten ze van een gevarieerd menu en de seizoenen zorgden voor afwisseling.
De bevolking nam in aantal toe. Meer magen moesten gevuld worden. Men ging op zoek naar voedsel en verspreidde zich langzamerhand over de wereld. Pas ongeveer 10.000 jaar geleden gingen de mensen zich settelen. Zo konden ze voedsel verbouwen en vee houden.
Ook nu kunnen we de voedingsmiddelen die mensen heel vroeger aten gewoon eten. We gaan daarvoor op zoek in de winkels in plaats van in de vrije natuur. Noten, zaden, groenten, vruchten, vis, kip, vlees en eieren vormden de basis-ingrediënten van de voeding van onze oer-ouders. Deze ingrediënten kunnen ook de basis vormen van jouw voeding. Met deze voedingsmiddelen kun je heel veel smakelijke en gezonde maaltijden maken! Zonder gluten, zuivel en peulvruchten lukt dat ook.
U bent wat u eet, maar u moet weer worden wat u at. (F.A.J.Muskiet)
Waarom kan oervoeding bijdragen aan een gezond en vitaal lichaam? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we ver terug gaan in de (oer)tijd. We komen dan op het terrein van de evolutionaire geneeskunde. Deze tak van de geneeskunde onderzoekt onder andere of de welvaartziekten van nu een relatie hebben met onze oorsprong.
Ieder mens is het resultaat van een samenspel tussen erfelijke factoren en zijn omgeving. De erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd in onze genen. De omgevingsfactoren zijn onder andere de plek waar je woont, je werkomstandigheden en je voeding. De genen van mensen veranderen maar nauwelijks. De omgevingsfactoren, waaronder de voeding, zijn echter de afgelopen jaren drastisch veranderd. Onze genen kunnen die snelle veranderingen niet verwerken. Er is een conflict ontstaan tussen onze genen en de omgeving.
Oorspronkelijk is ons lichaam ingesteld op schaarste. Als er eten te krijgen was at de oermens veel. Hij moest maar weer afwachten wanneer hij weer wat voedsel vond. Deze oerdrang is niet veranderd. Er is echter geen schaarste aan voeding maar overvloed. Als we nu onze genen volgen en steeds maar blijven eten uit voorzorg dat morgen de winkels leeg zijn, geeft dat natuurlijk problemen.
Dit voorbeeld geeft aan waar het conflict tussen onze genen en de nieuwe omgeving in de Westerse wereld toe kan leiden. Ziekten zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes en ontstekingsziekten kunnen het gevolg zijn. Daarbij spelen ook het gebruik van nieuwe voedingsmiddelen een rol die we toen niet aten en nu wel.
Deze producten kwamen niet voor in de oertijd:
De grotere hoeveelheid vaak snel opneembare suikers, pasta en brood verstoren de bloedsuikerhuishouding, zorgt voor aanhoudende trek in eten en overgewicht. Een aantal voedingsmiddelen zoals melk, de aardappel, de tomaat, peulvruchten en tarwe bevatten stoffen die irritaties kunnen geven van het darmslijmvlies. Vooral door de veredeling van producten kunnen er nieuwe stoffen ontstaan die ons immuunsysteem moeilijker kan verwerken.
Voedsel dat verwerkt wordt in de fabriek verliest een deel van de vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Bovendien worden er vaak vetten, suikers, zout en diverse hulpstoffen aan toegevoegd. Dit alles maakt een bewerkt voedingsmiddel er niet gezonder op.
Uit onderzoeken blijkt dat de voeding uit de oertijd nog steeds goed bij ons lichaam past. Het eten van oervoeding geeft verbetering van de bloedwaarde van glucose en bloedvetten. Je bereikt zonder “diëten” je ideale gewicht. Veel darmklachten verminderen of verdwijnen. Je hebt geen last meer van de after-lunch-dip. Je wordt energieker en krijgt een sterker immuunsysteem.
Deze resultaten kun je bereiken als je voeding vooral bestaat uit oervoeding en je de “nieuwe” voedingsmiddelen zo veel mogelijk laat staan. Gelukkig is er ruim voldoende aanbod van pure natuurvoeding om je dagelijkse maaltijden lekker en gezond te houden.
Maak van je boodschappenmandje een mooie compositie van kleurige groente, fruit, eieren, noten, zaden, vis, kip en wat vlees.
Wil je meer informatie over de achtergronden van oervoeding en gezondheid kijk dan bij referenties of stuur een email naar rpenders@orthodietist.nl.
*De nachtschadefamilie komt van origine uit Zuid-Amerika; de oermens leefde in Afrika.
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag? Stuur dan een mail naar rpenders@orthodietist.nl.
Oergondisch Genieten is een uitgave van Orthomoleculaire diëtistenpraktijk Ria Penders