Geurige pompoensoep met gehakt

Benodigdheden
Voor meerdere personen

  • 1 pompoen
  • 2 cm verse gemberwortel
  • bouillon (zie basisbouillon op pagina 68)
  • water
  • 400 g rundergehakt

Een hele pompoen geeft meerdere porties soep. Schil de pompoen indien gewenst met een dunschiller. Snijd de pompoen in tweeën, verwijder de zaden en snijd hem instukken.Kookdepompoeninvoldoendebouillon;depompoenmoetnetonder water staan. Voeg een stukje fijngehakte, verse gember toe. Breng het geheel aan de kook en laat de pompoen in 15-25 minuten gaar worden. Pureer de soep met een staafmixer. Bak intussen het gehakt rul en gaar in een koekenpan. Voeg zout naar smaak toe. Roer het gehakt voor het opdienen door de soep.

Variatie:

  • voeg een fijngehakte gefruite ui, kleine stukjes appel en sap van een 1⁄2 sinaasappel toe.
  • kook een in stukjes gesneden bataat mee.
  • fruit een ui met kerrie en knoflook en voeg deze toe in plaats van de gember.
  • bak per persoon 5 g meelwormen met een fijngesneden bosuitje in wat olijfolie. Schep het mengsel voor het serveren op de soep.

Het eten van insecten

In Afrika en Azië worden insecten massaal gegeten. Insecten zijn behalve smakelijk ook rijk aan eiwit. Insecten worden gekweekt zonder gebruik van geneesmiddelen en andere kunstmatige stoffen. Er ontstaat er geen mestover- schot. De sprinkhaan is knapperig en pittig van smaak. Meelwormen kunnen worden verwerkt in zowel hartige als zoete gerechten. Laat de wormen vooraf- gaand iets vocht opnemen. De smaak komt dan beter tot z’n recht. Insecten zijn verkrijgbaar via internet.